2015. július 31., péntek

A skandináv lakás 10 ismérve

Imádom a skandináv lakberendezést és építészetet. Volt szerencsém egy rövidebb időt eltölteni északon és hát imádat. Összeségében: világos terek, nagy ablakok (azt a néha nagyon kevés fényt, be kell engedni), letisztultság, természetes anyagok és funkció.  1. Padló
fa,fa,fa és fa. A fürdőszoba kivételével gyakorlatilag mindenhova. Jellemzően világos, festett formában.
2. Színek
Világos falak, szűrke, hideg textílek. A színek sokkal inkább a kiegészítőkben jelennek meg. (bölcs gondolat, sokkal könyebben variálható és változtatható)

 
3. Anyagok
Fa, amit nem félnek megmutatni. Mehet falra, mennyezetre, padlóra bárhova. Többnyire szürkés, világos árnyalatban bemosva. Nem jellemző a nálunk ismeretes fenyő vagy tölgy sárgás színe.
4. Formák
letisztult egyenes vonalak, mind a bútorokon, mind az építészetben. Nem összekeverendő a minimalizmussal.5. Funkció 
Fontos az élhetőség. A funkció és dijázn tökéletes összhangban van.
6. Bútorok
Van pár örökérvényű darab a tárházukban. Az ötvenes évek nagy tervezői (Hans Wegner, Alvar Aalto vagy Arne Jacobsen) munkái mind a mai napig csodásan mutatnak.
7. Kandallót minden sarokba!
Értelemszerűen ott az év nagy részében hidegebb van mint itt. Azon kívül, hogy meleget ad, egy-egy kandalló remek fókuszpont lehet akár a nappaliban, akár a hálóban.


8. Környezettudatosság
 
9. Belső-külső terek
Természetközeliség. Gyakoriak a kertkapcsolatos terek. A kis lakásokhoz is tartozik terasz vagy erkély. 10. Ki a csetveszekkel!
Ne pakoljuk tele a teret fölösleges gyűjteményekkel, kiegészítőkkel.


Nézzetek be hozzám Facebook is! Bálint

Forrás, pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése