2015. augusztus 16., vasárnap

Fa öregítése egyszerűen

Ezer egy mód van fát öregíteni. Lehet festegetni, bemosni, antikolni, koptatni, égetni és még kitudja mit. Nekem pl. lassan egy éve kint áll két natúr tuskóm a ház mellett, esőben, hóban napsütésben. Asztalkák lesznek majd belőlük, csak "öregítem" őket még egy kicsit. Ezt végül is mondhatjuk lassú módszernek, de hát kinek mi. 

Mutatok gyorsan és röviden egy sokkal egyszerűbbet. Nem kell hozzá más csak ecet, és valamilyen vas szerkezet.





A módszert természetesen nem én találtam ki, az ember szanaszét olvashat róla az interneten, pl. Adél a Renovatúra Műhelytől már szép hosszan írt is róla. Szóval a lényeg, hogy ecetbe teszünk valamilyen vasat, szeget, vasreszeléket, fogszabályzót, vagy bármit, amit Magneto könnyen hajlítgat, és a koktélt állni hagyjuk. A fáma többnyire 3-4 hetet ír. Nálam a két kép között kereken kettes hét lelt el. Persze minél tovább hagyjuk, annál sötétebb a lötty, annál jobban végzi a dolgát a fán is. 





Kezdjünk bele. Az alany(ok) kb. 120 éves tölgy gerendából készült asztalok, amik a Wind&Beer webshopból lesznek beszerezhetőek limitált példányszámban. Hiába az öreg fa, a megmunkálás során azért élénkül a natúr szín. Nincs más dolgunk mint ecsettel bekenni a kívánt részeket. Első blikkre semmi történés, de száradás során szépen beszürkül, aminek kell.







Jól látszik a különbség a natúr illetve a bekent fa között, a száradás után. Tapasztalatom szerint működik a több réteg, sötétebb szürke tematika. A végeredmény után természetesen simán koptatható, mint bármilyen festés. Mutatom a végeredményt. A többi képért lessetek be W&B facebook oldalára. 









6 megjegyzés:

  1. Üdv, szép estét megcsináltam a folyadékot, de a végeredmény sötét barna szín lett. Lehet túl erős volt az oldat? Válaszát köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözletem, valószínűleg igen, ha már rozsdás a folyadék akkor az festi meg a fát, velem is előfordult már :)

      Törlés
  2. Üdv, erre rácsodálkoztam, nagyon tetszik. Hajópadlóhoz rá lehet lakkozni?
    Köszönöm a válaszát.

    VálaszTörlés
  3. Tisztelt Bálint! Ha megvolt a felületkezlés akkor érdemes lakk réteggel bevonni a felületet? Nem pu val..
    Köszönöm

    VálaszTörlés
  4. Hány százalákos ecet kell hozzá?
    Én 10 %-osat kaptam, 1 hete acélgyapot ázik benne, de semmi oldódást nem tapasztalok.

    VálaszTörlés